حجتالاسلام علیرضا پناهیان با حضور در برنامه سمت خدا شبکه سوم سیما با تأکید بر اینکه مهدویت در بین تمام مفاهیم دینی مهمترین ویژگیاش آن است که امری واقعی و به شدت سیاسی است، اظهار داشت: ظهور امام زمان (عج) امر قدسی و نامعلوم نیست. بسیاری در خصوص امام زمان شاعرانه سخن میگویند که خوب است و حتی معتقدم کم هم هست. بسیاری در خصوص ایشان اعتقادی و به سبکِ کلامی قدیم سخن میگویند. بسیاری در خصوص ایشان به شبهات میپردازند که همه بسیار خوب است. بسیاری در خصوص ظهور امام زمان (عج) به گناهان مردم میپردازند که خوب است اما همه در برابر بُعد سیاسی غیبت و مقدمات فرج هیچ است.
وی افزود: اگر اعتقاد به حضرت داشته باشیم و به خاطر ظهور ایشان، گناهان شخصی را کنار بگذاریم و دعا کنیم اما مقدمات سیاسی ظهور فراهم نشده باشد، ظهور محقق نمیشود.
به بعد سیاسی مهدویت پرداخته نمیشود
پناهیان اضافه کرد: متأسفانه طلبهها دین را در سطح فردی معرفی میکنند. مهدویت هم در حد اخلاق فردی و اجتماعی معرفی شده است و به بعد سیاسی آن پرداخته نمیشود. مراکز مهدوی در خصوص مباحث سیاسی مهدویت ضعف جدی دارند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه طلبهها مقوله مهدویت را فردی، قدسی و آسمانی تعریف میکنند و آن را روی زمین نیاوردند تصریح کرد: ظهور امام زمان (عج) اولاً سیاسی است ایشان با قدرتهای سیاسی دنیا در میافتند. ما زمانی که میخواهیم در خصوص مهدویت صحبت کنیم باید موعظههای خود را به سمت مسئولین ببریم زیرا آنها مقدمات ظهور را فراهم یا خراب میکنند.
پناهیان اضافه کرد: ظهور امام زمان (عج) قدرت و ثروت را از دست ظالمان میگیرد و به دست مستضعفان میدهد. قدرت و ثروت در زمان حضرت چگونه تقسیم میشود؟ در خصوص دوران مهدویت شنیدهایم که در عرصه سیاسی عدالت برپا میشود اما هیچگاه نگفتهایم که حضرت عدالت را چگونه برپا میکند؟ این سوال را اهل فضل پاسخ دهند. ما تقریباً هیچ کتابی در این خصوص نداریم. رشته تخصصی مهدویت در این زمینه باید فعال شود که در حکومت مهدوی آیا وزارتخانه داریم؟ شیوه حکمرانی و ساختار سیاسی در آن زمان چگونه است؟
وی با اشاره به اینکه آیا حضرت عدالت را با ذکر، تصرف و یا ابزاری خاص برقرار میکنند گفت: آیا حضرت وزارت اطلاعات سنگینی در آن زمان دارند؟ من احتمال میدهم که این گونه نیست؟ پس ظالمان چگونه کنار میروند؟ واقعاً اگر ما دروغ و غیبت را ترک کنیم؟ حضرت ظهور خواهند کرد؟
پناهیان ادامه داد: گناه مسئولین سیاسی کشور در تحریف دین ظهور را به تأخیر میاندازد یا گناه چند بنده خدا که در مضیقه هستند؟ تقوا که ظهور را تجلیل میدهد تقوای فردی است یا سیاسی؟ تقوای سیاسی چقدر در رسانهها وجود دارد؟ رسول خدا در هر دو خطبه نماز جمعه که باید تقوا مورد توصیه قرار گیرد این آیه را میخواندند: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدیداً؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید، از خدا پروا کنید و سخن راست و استوار گویید، و از بیهودهگویی و سخنان فسادانگیز بپرهیزید.» بنابراین مهمترین تقوا در رسانههاست. فاسدترین افراد آن است که در رسانهها بالا و پایین یک حرف را میزند و آن را منتشر میکند.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به اینکه ما مردم مسئولین را انتخاب میکنیم گفت: مقام معظم رهبری در کتاب نظریه انتظار خود میفرمایند: «حکومت آینده حضرت مهدی موعود ارواحنافداه، یک حکومت مردمیِ به تمام معناست. مردمی یعنی چه؟ یعنی متّکی به ایمانها، ارادهها و بازوان مردم است. امام زمان، تنها دنیا را پُر از عدل و داد نمیکند؛ امام زمان از آحاد مؤمن مردم و با تکیه به آنهاست که بنای عدل الهی را در سرتاسر عالم استقرار میبخشد و یک حکومت صددرصد مردمی تشکیل میدهد؛ اما این حکومت مردمی با حکومتهای مدّعی مردمی بودن و دمکراسی در دنیای امروز از زمین تا آسمان تفاوت دارد. آنچه امروز در دنیا اسم دموکراسی و مردمسالاری را روی آن گذاشتهاند، همان دیکتاتوریهای قدیمی است که لباس جدید بر تن کرده است؛ یعنی دیکتاتوری گروهها. اگر رقابت هم وجود دارد، رقابت بین گروههاست و مردم در این میان هیچکارهاند. یک گروه به قدرت دست پیدا میکند و در سایه قدرت سیاسیای که همه زمامهای امور را در کشور در اختیار او میگذارد و با سوءاستفاده از این قدرت، ثروت و پول و سرمایه به نفع خود گردآوری میکند و آنها را در راه به دست آوردن دوباره قدرت مصرف میکند. دمکراسیهای امروز دنیا بر پایه تبلیغات دروغ و فریبنده و مسحور کردن چشمها و دلهاست. امروز در دنیا هر جا شعار دموکراسی میدهند، شما ببینید برای تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری و یا نمایندگان مجلس چه کار میکنند! پول خرج میکنند. دموکراسی در پنجه اقتدار پول اسیر است. مردمسالاری امام زمان – یعنی مردمسالاری دینی – با این روش، بهکلّی متفاوت است»
وی ادامه داد: صد درصد مردمی بودن حکومت مهدوی یعنی چی؟ یعنی زمانی که مردم در تعیین سرنوشت خود دخالت کنند و این خیلی بیشتر از انتخاباتهای زمان ماست. ما باید در انتخابات رشد کنیم؟ آیا میتوانیم این مجلس انقلابی که حدود ۳۰۰ نفر است یا دیگر نمایندگان انقلابی مجلسهای قبل را به امام زمان به عنوان یارانشان معرفی کنیم؟ میتوانیم طلبهها، استانداران، امام جمعهها را معرفی کنیم و بگوییم حضرت اینها یاران شما هستند.
پناهیان افزود: امیرالمومنین به اباذر میفرمود، جایی حکومت نکند به کمیل میفرمود بدون اجازه من آب نخورد اما با مالک اشتر متفاوت بود. نباید نام مالک را بر روی هر کسی بگذاریم. مالک کسی است که تشخیص میدهد چه کاری را باید انجام دهد. انتخابات ما در شرایط کنونی بهتر از جاهای دیگر است و این را غربیها و ناظران بینالمللی میدانند بهخاطر همین حقیقت است که در زمان انتخابات رسانههای خود را سرخط میکنند زیرا حقیقی است.
مردم را سرزنش نمیکنیم اما میگوئیم لایق ظهور نیستیم
پناهیان با اشاره به اینکه مردم بعد از چند وقت از منتخب خود راضی نیستند آیا امام زمان از او راضی است؟ و در پاسخ به این سوال که ما در انتخابات مخیر هستیم. چرا باید به خاطر انتخاب سرزنش شویم، تصریح کرد: مردم را سرزنش نمیکنیم اما میگوئیم لایق ظهور نیستیم. در دوران مدرسه شما نمره کم میگرفتید نباید سرزنش شوید بلکه باید تقویت کنیم تا رشد پیدا کند. ظهور حضرت برای جامعهای است که رشد کند و آزادانه و درست انتخاب کند.
وی افزود: مقام معظم رهبری میفرمایند: «فرآیند تحقّق هدفهای اسلامی، یک فرآیند طولانی و البته دشواری است. به طور نسبی انسان به آن اهداف نزدیک میشود؛ اما تحقّق آنها، بسیار طولانی است. قدم اوّل که پُرهیجانتر و پُرسروصداتر از همه است، ایجاد انقلاب اسلامی است. کار آسانی نبود؛ لیکن این آسانترین است. قدم بعدی، ترتّب نظام اسلامی بر انقلاب اسلامی است؛ یعنی ایجاد نظام اسلامی، که گفتیم نظام اسلامی، یعنی هندسه عمومی جامعه، اسلامی بشود؛ که این هم شد. قدم بعدی – که از اینها دشوارتر است – ایجاد دولت اسلامی است. دولت نه به معنای هیأت وزیران؛ یعنی مجموعه کارگزاران حکومت؛ یعنی من و شما. ما باید به معنای واقعی کلمه، در درون این نظامِ اسلامی، اسلامی شویم. این مشکلتر از مراحل قبلی است… پس تشکیل دولت اسلامی، مرحلهی سوم است. بعد از این مرحله، مرحله تلألؤ و تشعشع نظام اسلامی است؛ یعنی مرحله ایجاد کشور اسلامی. اگر این مرحله به وجود آمد، آنوقت برای مسلمانهای عالم، الگو و اسوه میشویم: «لتکونوا شهداء علی النّاس». اگر توانستیم این مرحله را بهسلامت طی کنیم – که از همّت مردان و زنان مؤمن، این چیزها اصلاً بعید نیست – آنوقت مرحله بعدی، ایجاد دنیای اسلام است.» این مرحله همان تمدن نوین اسلامی و ظهور است که مقام معظم رهبری در جاهای دیگر به آن اشاره داشتهاند.
پناهیان با بیان اینکه ما در مسیر رشد هستیم، اگر در مسیر رشد نباشیم، نمیتوانیم بگوییم آقا بیا البته فرایند طولانی است که باید دقیق طی شود، افزود: حضرت امام خمینی (ره) فرمودند انقلاب ما مقدمه ساز فرج است. آیا رفتار فردی من نوعی در ظهور مؤثر است یا فرد سیاسی؟ آیا رفتار سیاستمداران ما مهمتر است یا رفتار مردمان عادی؟ پس چرا تعجب میکنیم زمانی که گفته میشود انتخابات درست یا انتخاب درست ظهور را نزدیک میکند. چرا بیبیسی نسبت به این موضوع حساس میشود زیرا یک بحث قدسی به نام مهدویت را به انتخابات نزدیک کردیم؟ البته من نگفتم با این انتخابات یا انتخابات دیگر مقدمه ظهور فراهم میشود بلکه گفتم سربلندی در امتحان انتخابات، مقدمه ساز ظهور است و اگر انتخابات درست در کشور نهادینه شود، ظهور رخ میدهد زیرا مردم رشد یافته میشوند. مردم باید به سطحی برسند که انتخابهایشان در سطح ۳۱۳ نفر یا یک یا دو سطح پایینتر از آن باشد. بیبیسی و بیبیسی چیها کلمه نهادینه ما را حذف کردند و انتخابات را به انتخاب تبدیل کردند. کدام فرد عاقلی تصور میکند که یک طلبه این حرف را بزند.
وی گفت: اگر انتخاب درست نهادینه شود زمانی که مردم فردی همچون امیرالمومنین را انتخاب کردند دیگر سراغ ابوموسی اشعری نمیروند. امیرالمومنین در نامهای به ابوموسی اشعری به عنوان نماینده مذاکرهکننده خود میفرمایند اگر عقل و تجربه را در مذاکره زیر پا بگذاری، شقی هستی. به دروغگو اعتماد نکن.
پناهیان با اشاره به اینکه امام زمان شغل و بیکاری را در جامعه برطرف میکند، تصریح کرد: امام زمان کار درست میکند و بیکاری را کنار میزند چند سالی است که مقام معظم رهبری شعار سالها را به سمت تولید و رفع موانعهای آن انتخاب کنند اینها مفاهیم مهدوی است. شعار امسال یک مفهوم مهدوی است اما در کجای صدا و سیما به این مفهوم پرداخته شده است؟ باید مفاهیم مهدوی را زمینی کنیم در این صورت خواهیم فهمید که کارآفرینی مقدمهساز ظهور است. الان بیبیسیچیها این را دست خواهند گرفت زیرا مهدویت را امری بالایی و قدسی دانستیم و برای زمینی کردن آن کاری نکردیم.